Dahlia's

De dahlia is een najaarsbloeier en komt oorspronkelijk uit Mexico.

Er zijn meer dan 2000 soorten dahlia’s en er komen nog steeds soorten bij. Ze zijn er in talloze kleuren, vormen en maten.

Het kleurenpalet van de dahlia is haast net zo groot als het aantal soorten, sommige zijn effen van kleur, met spikkels, streepjes, de bladpuntjes een andere kleur, het hart een andere kleur, de onderkant van het blad kan ook een andere kleur hebben. De kleurovergang kan vloeiend zijn, maar ook een duidelijkere overgang.

De diameter van de bloem kan verschillen van enkele centimeters tot de ‘dinerplate’ die met gemak meer dan 20cm kan worden.

Ook de vorm van de blaadjes kan rond, sprieterig of opgerold zijn. De bloem die ze daarmee vormen kan enkel- of, meerbladig zijn, maar ook een pompoenvorm hebben.

Bij de enkelbladig soorten direct het gele hart van de bloem waar de bijen en hommels op af komen, bij de meerbladige en pompoenvormen ga je dit pas zien als de bloem eigenlijk over zijn mooiste bloei heen is.

De hoeveelheid aan variaties maakt de dahlia wat ons betreft een prachtige bloem. Hieronder een kleine selectie van dahlia’s die bij ons op de tuin te vinden zijn.

 

Dahliaknollen

Dahliaknollen zijn dikke, vlezige wortelstructuren die dienen als voedingsopslag van de dahlia planten. De grootte van de knol zegt helemaal niets over de grootte van de plant of de dahliabloem.

Nadat je de knol in de winter hebt opgeslagen, en ze weer de grond in gaan, vormen zich in de kraag ogen waar nieuwe takken uit zullen ontstaan. Dit is ook de reden dat je in het najaar niet te ver de stelen moet snoeien en waarom het geen zin heeft enkele tubes te poten. Aan een enkele tube zal geen oog komen waar takken uit zullen groeien.