De vereniging

Dahliavereniging de Amerbloem is opgericht op 19 april 1952 en heeft een constant ledenaantal van rond de 44 leden en 75 donateurs.

Van april tot en met oktober zijn er dagelijks leden bezig op de tuin om hun dahliaperkjes te onderhouden. Vanaf juli beginnen de eerste dahlia’s te bloeien en een paar weken later is de tuin één kleurrijke bloemenzee. Naast de tuinen van leden zijn er ook verenigingstuinen, ook wel “donateurstuinen” genoemd. Onze donateurs mogen tijdens het bloeiseizoen elke week een bos dahlia’s komen halen, en die worden uit de donateurstuinen geplukt.

Veel werkzaamheden die op en rond de tuin gedaan moeten worden, doen de leden zelf. Op maandag- en vrijdagmiddag wordt er door een groep leden en vrijwilligers gezamenlijk getuinierd, waarbij het een vast onderdeel is om ook gezellig samen koffie en thee te drinken.

Klik hier voor het reglement van de vereniging, het privacyreglement over hoe we omgaan met persoonsgegevens is een bijlage van het reglement.

Lidmaatschap

De vereniging bestaat uit leden met een ‘eigen’ dahliatuin waar zij dahlia’s op kweken. Ze onderhouden de tuin en houden de tuin en paden rondom te tuin onkruidvrij. Daarnaast zijn er 4-5 ledenwerkdagen (of eigenlijk ochtenden) waarop er gezamenlijk algemene klussen worden gedaan.

Een lidmaatschap is in 2024 EUR 17,50 per jaar (dit wordt elk jaar herzien).

Wanneer je lid wilt worden kun je dit aangeven door een bericht te sturen op de pagina met contactgegevens.

Donateurschap

De vereniging heeft rond de 75 donateurs. Donateurs geven jaarlijks een financiële bijdrage aan de verenigingskas en in ruil daarvoor mogen ze gedurende het bloeiseizoen elke zaterdag een bosje dahlia’s komen halen. Voor 2024 is het bedrag voor een donateurschap vastgesteld op EUR 12,50 per jaar. Er is een lange wachtlijst om donateur te worden, wil je op de wachtlijst dan kun je dit via het contactformulier laten weten.

Wanneer je donateur wilt worden kun je dit aangeven door een bericht te sturen op de pagina met contactgegevens.

 

Vrijwilliger

Naast dat het bestuurswerk en de activiteiten van de tuincommissie vrijwilligerswerk is, zijn er ook vrijwilligers die geen lid zijn van de vereniging. In overleg doen zij vaste klussen zoals het onderhouden van een donateurstuin of een border, of doen zij werkzaamheden op aangeven van de tuincommissie. Het voordeel van het onderhouden van een vaste donateurstuin is dat je gedurende het bloeiseizoen een vaste tuin onderhoud en hiervan wekelijks de bloemen mee naar huis neemt, maar niet belast bent (mag wel) om de knollen te poten en uit de grond te halen en thuis op te slaan.

Zou je het ook leuk vinden om gezellig samen met anderen te tuinieren of andere klussen op de tuin te doen? Je kunt altijd geheel vrijblijvend informeren naar de mogelijkheden door een bericht te sturen zodat er contact met je kan worden opgenomen, of kom (van juli t/m september) een keer langs op maandag- of vrijdagmiddag tussen 13:30 – 15:30. Er zijn dan leden aan het werk, maar er is ook altijd iemand van de tuincommissie aanwezig. 

Veel gestelde vragen

Kan ik op de tuin een bosje dahlia's komen plukken?

De dahliatuin is geen pluktuin, de dahliatuinen zijn van leden en de ‘donateurstuinen’ zijn bedoeld voor onze donateurs. Om donateur te worden kun je je aanmelden, zie hiervoor de contactgegevens.

Kan ik op de tuin een bosje dahlia's kopen?

Wij verkopen geen dahlia’s, de dahliatuinen zijn van leden en de ‘donateurstuinen’ zijn bedoeld voor onze donateurs. Om donateur te worden kun je je aanmelden, zie hiervoor de contactgegevens. Tijdens onze jaarlijkse open dag op de laatste zaterdag van augustus is het enige moment dat we wél bloemstukken verkopen.

Verkopen jullie ook knollen?

Ja! In het najaar als we alle knollen uit de grond gaan halen, verkopen we knollen. Deze zijn niet vooraf te reserveren en per verkoopdag kan de voorraad verschillend zijn. Bij sommige knollen staat genoteerd om welke dahlia het gaat, bij andere welke kleur ze hebben en we hebben ook altijd verrassingsknollen.

Kan ik ook op de tuin komen tuinieren zonder dat ik een eigen tuin heb of lid ben?

Zeker! We hebben diverse vrijwilligers die actief zijn op de tuin zonder dat ze een eigen dahliatuin hebben. Op maandag- en vrijdagmiddag tijdens het bloeiseizoen is er een groep leden en vrijwilligers actief op de tuin. De meeste vrijwilligers hebben vaste eigen klussen, zoals het onderhouden van een vaste donateurstuin of spelen in op de behoefte van de tuincommissie. De werkzaamheden die jij zou kunnen doen worden afgestemd met de tuincommissie en uiteraard afgestemd op jouw mogelijkheden en wensen. Ook ben je altijd welkom om te komen helpen tijdens een ledenwerkdag (kijk hiervoor in de agenda op de website).

Jullie hebben ook groentetuinen, kan ik een groentetuin bij jullie krijgen?

De groentetuinen zijn er oorspronkelijk gekomen omdat de tuinen aan de Dollardstraat-zijde minder geschikt waren om dahlia’s te kweken. Daarom zijn hier groentetuinen van gemaakt, maar deze zijn alleen beschikbaar voor leden met een dahliatuin.