Biodiversiteit

Naast dahlia’s kweken proberen we ook onze bijdrage te leveren om de Biodiversiteit te vergroten. Onze borders zijn zeer divers waardoor we allerlei dieren aantrekken. Ook zijn er op diverse plekken in de tuin insectenhotels gemaakt. Een klein waterpoeltje wat in 2023 is aangelegd is datzelfde jaar al door twee salamanders werd gevonden. Het dier waarbij de tuin het allermeest trek is, is de slak. Daar hebben we een wat haat-liefde verhouding mee, aangezien die de jonge blaadjes van nieuw opkomende dahlia’s heel graag lusten.

Op de tuin hebben we ook een imker die voor de bijenvolkjes in de bijenkasten zorgt. 

De tuin trekt veel vlinders en voor de Nederlandse Vlinderstichting houden we bij welke vlinders en hoeveel er te tuin bezoeken.

 

TIPS: Dahlia's op de vaas zetten

Dahhlia’s uit de tuin, staan helaas niet zo lang op de vaas als een gemiddeld bosje bloemen bij de bloemist vandaan.

Om zo lang mogelijk van de dahlia’s te genieten volgen hier een aantal tips:

– Doe niet te veel water in de vaas, uiteraard wel voldoende zodat ze kunnen blijven drinken, maar vooral niet te veel. De dahlia drinkt veel, maar bij voorkeur vul je de vaas af en toe bij, dan in één keer heel veel water in de vaas waardoor de stelen ‘snotterig’ worden;

– Doe een druppeltje chloor bij het water, daardoor blijft het water vrij van bacteriën;

– Tussendoor zou je het water kunnen verversen.

TIPS: Bloemschikken met oase

Naast het op de vaas zetten van dahlia’s kun je er ook een bloemstuk mee maken met behulp van oase (van die groene steekblokken). 

– Zorg ervoor dat je oase helemaal doordrenkt is met water. Dit doe je door de oase in een emmer met water te leggen en zich langzaam vol te laten zuigen. Ga de oase niet onderdompelen! Maar laat het rustig zichzelf volzuigen.

–  Snij met een mesje de oase in de gewenste vorm en plaats het in een bakje. Laat de oase hier iets bovenuit komen zodat je ook aan de zijkanten bloemen kunt steken.

– Snijdt de bloemen onderaan schuin af en steek ze in de oase.

– Zorg dat al het oase bedekt is, dit kun je ook doen met groene bladeren van verschillende planten.

– Omdat je de oase volledig hebt doordrenkt met water, kunnen de bloemen hier het vocht uit halen. Je kunt de oase als dat nodig is later ook nog nat maken door er water op te gieten.

 

Dahlia taart recept

Je kunt dahlia’s op verschillende manieren schikken tot een mooi bloemstuk. Hiernaast een recept voor een dahliataart (de taart is alleen om naar te kijken en niet om te etenwink)